Φ. Ολυμπίτης (ΑΜΕΑ), έπαρχος Κ. Σταυλάς & Γ. Ρούσσος

amea copyΞεκινά ένα από τα σπουδαιότερα έργα για την Κάλυμνο

Διαμερίσματα για ΑΜΕΑ στο Άργος – Πρωταγωνιστές Φ. Ολυμπίτης, Κ. Σταυλάς, Γ. Ρούσσος & Πολ. Γ. Ρούσσου 

Τέτοιο έργο δεν πρέπει να υπάρχει σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες που απασχολούνται στο Κέντρο τους, στο Άργος, έχουν εξασφαλίσει διά βίου προστασία. Όταν, μια μέρα, φύγουν οι γονείς τους από τη ζωή και δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίσουν, θα μένουν στα διαμερίσματα του Κέντρου. Ο ανθρωπισμός και το πνεύμα της κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλο το μεγαλείο τους.

Οι πρωταγωνιστές

Όπως η δημιουργία του Κέντρου των ΑΜΕΑ, στο Άργος, ήταν προσωπικό στοίχημα και κατάκτηση του κ. Φίλιππα Ολυμπίτη, έτσι και η συμπληρωματική κατασκευή μιας ολόκληρης πτέρυγας, στο δυτικό μέρος του κτιρίου.  Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εθελοντική προσφορά του κ. Φ. Ολυμπίτη, δεκαετίες τώρα, είναι σπάνιο φαινόμενο. Με μια υποδειγματική σε καθαρότητα και διαφάνεια διαχείριση. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Φίλων ΑΜΕΑ Καλύμνου εργάζεται με πραγματική αυταπάρνηση αφιερώνοντας όλη του την προσωπική ζωή για τα ΑΜΕΑ. Χωρίς τον κ. Ολυμπίτη και τους συνεργάτες του, παλιούς και νέους, όπως και τις κοπέλες του Κέντρου, δεν θα υπήρχε Κέντρο των ΑΜΕΑ στο Άργος, ενεργό σαν κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης.

Στο συγκεκριμένο έργο στήριξαν την προσπάθεια Ολυμπίτη πολιτικοί παράγοντες αλλά και υπάλληλοι. Τη Δεύτερα 18.11.13 οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας Φ. Ολυμπίτης, Κ. Σταυλάς, Γ. Ρούσσος, παρουσία των ΜΜΕ, προέβησαν σε σύντομες ανακοινώσεις, στο χώρο των ΑΜΕΑ. Εκεί γνωστοποιήθηκε η ευτυχής κατάληξη του έργου και η συμβολή του καθενός.

Ι.   Το γραφείο της Πολύμνιας Γ. Ρούσσου και ο πατέρας της, Γιώργος Ρούσσος, ανέλαβαν το πιο σοβαρό κεφάλαιο της όλης προσπάθειας, να συμπληρώσουν και προωθήσουν το φάκελο του έργου, συντέμνοντας τους συνήθεις γραφειοκρατικούς χρόνους που απαιτεί η προετοιμασία και προώθηση ενός έργου. Εκεί που όλοι εξηγούν ότι ένα έργο χρειάζεται 3-4 χρόνια για να «ωριμάσει» και να φτάσει στην προκήρυξη του, ο κ. Ρούσσος και η κόρη του Πολύμνια το ετοίμασαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Η προκήρυξη θα γίνει εντός του 2013 και στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα ξεκινήσει. Και όλο αυτό το έργο του κ. Ρούσσου προσφέρθηκε αφιλοκερδώς – όπως αφιλοκερδώς προσέφερε τις υπηρεσίες του το ίδιο γραφείο για το άνοιγμα της Σχολής Δυτών, και έτσι να φτάσουμε στο σημείο, μέσα στο 2014, να έχουν γίνει δύο μεγάλα έργα στην Κάλυμνο (ΑΜΕΑ & Σχολή Δυτών) και τα δύο με αθόρυβη κινητήρια δύναμη τον κ. Ρούσσο. 

ΙΙ.   Ο έπαρχος κ. Κώστας Σταυλάς, ως εκπρόσωπος της περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη,  εργάστηκε με συνέπεια και πνεύμα υποδειγματικής συνεργασίας διευκολύνοντας τα γραφειοκρατική απεμπλοκή του έργου. Χάρη στη δική του συμβολή, σπώντας κι αυτός από το μέρος του τις συνήθεις χρονικές φόρμες προώθησης έργου, υπογράφηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο η προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας-ΑΜΕΑ, πριν τα τέλη του Αυγούστου (2013). Και μετά ήρθε η απόφαση του περιφερειάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη (Α.Π. 5803/15.11.2013) με την οποία η περιφέρεια αναλαμβάνει  την εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού 1,1 εκ. €.

ΙΙΙ. Ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, όταν όλα είχαν ετοιμαστεί  εισηγήθηκε στο δημ. σ/λιο την παραχώρηση του οικοπέδου, εντός του κτήματος των ΑΜΕΑ, για την κατασκευή του έργου.

Το κτίριο

Η νέα αυτή μονάδα θα είναι ισόγεια, σε σχήμα «Γ» (δύο αρχιτεκτονικά μέρη), στο πίσω μέρος του Κέντρου και θα διαθέτει: χώρο υποδοχής4 δίκλινα δωμάτια & 1 μονόκλινο για κοιτώνες των ΑΜΕΑ,κοιτώνες προσωπικούγραφείοκαθιστικό, τραπεζαρία, αντίστοιχους καμπινέδες, και μεγάλουπόγειο για πλυντήρια, μηχανολογικές εγκαταστάσεις κλπ. Επίσης η κατασκευή του δίνει την δυνατότητα να χτιστούν και πάνω από αυτή την πτέρυγα ίσος αριθμός δωματίων, αν στο μέλλον εξοικονομηθούν πόροι.

www.argokalymnos.gr