Δραστηριότητες και προγράμματα κοινωνικής ένταξης

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Α.με.Α είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος, άρτια εξοπλισμένος και επιστημονικά στελεχωμένος για να παρέχει εκπαίδευση, απασχόληση και φροντίδα σε εφήβους και ενήλικες Α.με.Α. Λειτουργούν σ’ αυτό εργαστήρια:


1. Υφαντικής εξοπλισμένο με παραδοσιακούς αργαλειούς, όπου διατηρείται η Ελληνική και τοπική παράδοση της υφαντικής τέχνης.
2. Αγγειοπλαστικής, όπου τα άτομα εκπαιδεύονται στην κατασκευή πήλινων αγγείων, πιατέλες εικόνες και διάφορα άλλα αντικείμενα γενικής χρήσης.
3.  Διακοσμητικής, όπου τα άτομα μαθαίνουν να δημιουργούν συνθέσεις με αποξηραμένα άνθη σε καλάθια, στεφάνια κ.α
4. Εικαστικής τέχνης και Χειροτεχνίας, όπου μαθαίνουν να δημιουργούν ατομικά ή ομαδικά έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά για τη δημιουργία διάφορων αντικειμένων όπως κάδρα, μολυβοθήκες, κ.α.
Επίσης, λειτουργούν αίθουσα φύλαξης- φροντίδας σε άτομα με βαριές αναπηρίες όπου γίνονται εξατομικευμένα προγράμματα απασχόλησης ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ατόμου, αίθουσα Μουσικής αγωγής και χορωδίας εξοπλισμένη με μουσικά όργανα,  καθώς επίσης, εξοπλισμένη αίθουσα για την εκπαίδευση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εξοπλισμένη αίθουσα με όργανα γυμναστικής για την εκγύμναση των εκπαιδευόμενων του Κέντρου. Επίσης,  πραγματοποιείται πρόγραμμα θεατρικής αγωγής και έκφρασης και τέλος, αίθουσα ανάπαυσης και ιατρείο.
Στο Κέντρο καθημερινά εκπαιδεύονται 30 παιδιά διάφορων ηλικιών και αναπηριών (Νοητική Υστέρηση, Σύνδρομο Down, Κώφωση, Ψύχωση και σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές με ή χωρίς κινητικά προβλήματα κ.τ.λ.), τα οποία με την παρακολούθηση- φροντίδα και την καθοδήγηση του Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού προσωπικού απασχολούνται δημιουργικά, κοινωνικοποιούνται. Άλλες δραστηριότητες είναι: Κηπουρική τους ανοιξιάτικους μήνες, συμμετοχή σε αθλητικές ημερίδες όπως Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, σε παρελάσεις Εθνικών Εορτών, εκδηλώσεις που αναφέρονται στη 3η Δεκέμβρη παγκόσμια ημέρα των Α.με.Α, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικά γεγονότα σε συνεργασία με σχολεία του νησιού, εκδηλώσεις Θρησκευτικών εορτών, εκθέσεις των έργων των παιδιών, θερινές κατασκηνώσεις, εκδρομές σε διάφορα μέρη τις Καλύμνου. Κατά καιρούς διοργανώνονται διαγωνισμοί Bowling σε ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα, κολύμβηση τους καλοκαιρινούς μήνες στο Δημοτικό Γήπεδο καθώς και άλλες δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών. Με τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες αυτές, τα παιδιά ψυχαγωγούνται – κοινωνικοποιούνται και όπου παρέχεται δυνατότητα, εντάσσονται κοινωνικά.
Οι παρεχόμενες Υποστηρικτικές Υπηρεσίες, αποσκοπούν στην στήριξη των εκπαιδευόμενων και των οικογενειών τους.
Στόχος είναι η επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής και ισότιμης συμμετοχής των ατόμων στο οικογενειακό, εκπαιδευτικό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του Φορέα και της υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, την εκπαιδευτική διαδικασία πλαισιώνει και στηρίζει η διεπιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από Κοινωνιολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Νηπιαγωγό. Επίσης, το Σωματείο απασχολεί τρεις εκπαιδευτές εργαστηρίων, μια διοικητική υπάλληλο, μια καθαρίστρια και έναν οδηγό.
Σημαντική είναι και η συμμετοχή των εθελοντών που δραστηριοποιούνται ποικιλότροπος στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών με ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.  
Σκοπός των προγραμμάτων που υλοποιούνται είναι:
1. η ομαλοποίηση, που αφορά όλες τις αξίες και συμπεριφορές της καθημερινής ζωής που ένα άτομο στερήθηκε εξαιτίας μια αναπηρίας ή του εγκλεισμού, να μπορέσει επιτέλους να τις επωφεληθεί.
2. η κοινωνική ένταξη εφήβων/ενηλίκων και η ενσωμάτωση τους στο κοινωνικό σύνολο.
3.η δημιουργική απασχόληση των εφήβων/ενηλίκων με αναπηρία.
4.η στήριξη της οικογένειας ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας και
5.η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εφήβων/ενηλίκων και των οικογενειών τους.